• Muziektheater
  • Muziektheater
  • Muziektheater

Muziektheater

Opus restauratie

Herbestemming

In Amersfoort ligt het gebied de Wagenwerkplaats waar in 1904 de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij zich vestigde. De smederij werd in 1908 gehuisvest in het pand de Veerensmederij, wat nu een prachtig muziektheater is. Moodsquare heeft bijgedragen aan de herbestemming en is de creator van de nieuwe puien en inrichting van deze smederij die meer dan 100 jaar oud is. Dit inmiddels Rijksmonument is de thuisbasis van Holland Opera en 7AM en is in 2010 officieel geopend door H.K.H. Prinses Maxima.

In de Veerensmederij werden destijds de veren voor de onderstellen van de treinwagons gesmeed. De hoge schoorstenen op het pand verwijzen nog naar de smidsvuren. In 2000 zijn de ovens gedoofd en nadat het pand lange tijd buiten gebruik is gesteld is in 2010 de herbestemming voltooid. Moodsquare heeft samen met de architect en de bouwer de karakteristieke onderdelen van de smederij in ere hersteld. Het fraaie metselwerk met hoge gietijzeren vensters, de bijzondere ijzeren dakspant constructie, de unieke schoorstenen en de originele opbouw met houten ventilatieluiken pronken weer als in het begin van de vorige eeuw. In het prachtige monumentale pand zijn nu mogelijkheden om congressen, zakelijke bijeenkomsten, symposia, jaarvergaderingen, relatie evenementen en theatervoorstellingen te organiseren. De capaciteit loopt tot 450 personen. In de theater/congreszaal zijn standaard technische faciliteiten aanwezig en in de aangrenzende mooie foyer kunnen ontvangsten, lunches of borrels gehouden worden.

Het pand is ook de thuishaven van Holland Opera, die nieuwe opera- en muziekvoorstellingen maken voor jong en oud. Het pand is een pracht staaltje van herbestemming en juist door de ‘oude sfeer’ te handhaven is het een uniek gebouw gebleven. Moodsquare hangt met dit soort projecten erg aan oorspronkelijkheid. Zo zijn er ook herbestemmingen van kerken, oude industriële gebouwen, scholen en bibliotheken waarbij Moodsquare aan iedere vierkante meter een nieuwe betekenis kan geven. Met goed doordachte oplossingen die naadloos aansluiten bij de gewenste functionaliteiten van de vernieuwde ruimtes.

Muziektheater
statement avatar
De Veerensmederij: een gebouw van ruim 100 jaar dat bruist en een theater op zich is.quote end
Terug naar overzicht
Volgende referentie